Dunakanyar természetesen és egészségesen
Kulturális sokszínűsége, színes látnivalói és jó levegőjű, gyönyörű természeti környezete mind hazai, mind külföldi látogatókat vonzza.

Kevésbé ismert, hogy nemcsak koncertekre, kiállításokra járhatunk, vagy éppen Dunán hajókázhatunk, hanem a régióban feltöltődhetünk, megújíthatjuk testi-lelki energiánkat is.

Merre induljunk el? Írásunkkal ebben segítünk.

Ugyan nem gyógyvizeiről híres, mégis feltétlenül érdemes megemlíteni a vidék gyógyvizeit is. A Dunakanyar festői szépségű részén elhelyezkedő Visegrádon a vár megmászása után gyógyvízben áztathatjuk magunkat. Az  összehúzó és gyulladáscsökkentő hatású víz fő hatóanyagai a kalcium mellett a magnézium és hidrogénkarbonát. Budapest felé haladva szintén gyógyvízben fürödhetünk Leányfalun. Gyógyvize a kalcium-magnézium-hidrogén-karbonátos-szulfátos vizek csoportjába tartozik és mozgásszervi megbetegedésben szenvedőknek javasolják. Ugyan Szentendrén és Vácon is találtak termálvizet, azonban ez még nem került hasznosításra. Szentendrén sem kell lemondanunk a fitness- wellness örömökről, a helyi színvonalas vizes központban a sportolás és ellazulás éppúgy megfér egymás mellett.

Ha jó egészségben szeretnénk hosszú éveket megérni, akkor is irány a Dunakanyar. Autós forgalommal kevésbé terhelt részein egyre másra  létesültek az elmúlt évtizedekben családias hangulatú böjtös házak. Ezeken a helyeken  minden adott a sikeres tisztítókúrához: szakértő személyzet, stresszmentes és zöld környezet, igény szerinti önfejlesztő és mozgásprogramok, tanácsadás. Kneipp- módszer alkalmazásával, test- és arckezelésekkel, szaunázással még fokozhatjuk is a hatást. Sőt nincs kísértés, miközben a család kedvenc ételét főzzük. Nem nekünk kell a megfelelő alapanyagokat bio piacon beszerezni. Kihagyhatatlan elem  a különféle mozgásprogram,  melyek segítik a kiválasztási folyamatot illetve megelőzik az izomvesztést.

Dobogókő az a hely, amelyet biztos minden túrázó legalább egyszer felkeres illetve télen- nyáron jó időben benépesítik a családok. Átlevegőztethetjük a nagyvárosi szennyezett levegőtől terhelt tüdőnket, mozoghatunk, akár síelhetünk is, mégis akik hosszabban szeretnének időzni, spirituális- és életmódtáborokban vehetnek részt vagy környékbeli hotelben az egészségnapokat tesztelhetik vagy egészségügyi és természetgyógyászati állapotfelméréssel és kezeléssel előzhetik meg a betegséget.

A dinamikus meditációnak is nevezhető mozgás, a nordic walking egyre népszerűbb hazánkban is. 2, speciális bottal gyalogolva a kar és a lábmunka összehangolásának is köszönhetően az egész testet átmozgatjuk. Akár rekreációs vagy rehabilitációs eszközként is használhatjuk. Jó hír: nem kell egyedül nekivágnunk a hegyeknek- völgyeknek, szervezett nordic walking túra keretében is megtehetjük a régióban. Csapat felkészültségének és erőnlétének megfelelően nemcsak kijelölt ösvényeken vezet az út, ösvényekről letérve a táj csodái is feltárulnak. Családoknak és idősebbeknek egyaránt élményt jelent. Sőt dobogókői kiindulási pontra visszatérve, mindenkinek biztos jól esik egy pohár forralt bor vagy gyógynövénytea.

Dunakanyar sem marad ki az egyre terjedő helyi termék mozgalomból. Helyi termék vagy termelői piacokon a környéken termett/ termesztett és házilag feldolgozott termékeket: szörpöt, lekvárt, zöldséget, gyümölcsöt, savanyúságot, kecsketejet és sajtot vásárolhatunk, sőt bio termelők is árusítanak már, igaz még csekély számban.

TÉRKÉP
x